Flyttstädning

Information om att flyttstäda

Att göra en flyttstädning är inte så svårt om du bara vet hur du ska göra och har ändamålsenliga dukar, borstar, svampar och rengöringsmedel. Anlitar du en städfirma blir jobbet gjort mycket snabbt och proffsigt. Om du ändå vill städa själv är det bäst att planera städningen i förväg, annars kan det lätt bli att du inte hinner bli klar i tid. Alltså planera städningen noga och städa sedan efter planen så slipper du åka tillbaka till dit gamla boende och städa något eller också betala en städfirma för den som har flyttat dit. Om lägenheten eller huset är tomt är det lättast att städa men om du har dina möbler och saker kvar kan du kanske samla dem i ett rum, städa allt annat och städa rummet sist när du har fått ut möblerna.

Flyttstädning ska vara väl gjort och alla rum måste vara perfekt städade från golv till tak. Detta betyder att du ska dammsuga alla golv och sedan torka dessa noga. Alla väggar och listor måste torkas, likaså alla detaljer, fönsterbrädor och listor. Även persiennerna ska torkas. Detta gör du lättast i samband med fönstertvätt. I Stockholm finns det flera företag att välja mellan för att få flyttstädningen gjort snabbt och effektivt.

Enklast är det att börja med där det finns mest att göra, dvs i köket. I köket finns ofta ingrodd smuts och det kan finnas ställen som du inte ens har städat någon gång. Det kan även bli ganska smutsigt i samband med matlagning och mathantering, speciellt runt spisen och diskbänken. Börja med att torka alla lådor och skåp på insidan, runtom och utsidan med en våt trasa. I samband med flyttstädning ska du vara speciellt noga på ställen du ofta har glömt vid den vanliga städningen, som till exempel baksidorna av skåp och lådor. Glöm inte ovansidan av köksskåpen, där brukar man hitta tjocka dammlager. Spisen och ugnen ska rengöras noggrant. Torka spisens ovansida och plattorna. Det finns speciellt rengöringsmedel för glas keramik, använd detta om du har en sådan spis. Rengör ugnen med speciellt ugnrengöringsmedel. Dessa kräver ofta att du värmer ugnen för att smutsen skulle lossna lättare. Flytta fram spisen och torka baksidan av spisen samt golvet bakom och under spisen. Efter att spisen är ren kan du torka alla bänkytor samt alla kaklade ytor. Torka noggrant och se till att även gamla avkalkningar och annat löses bort. Rengör köksfläkten. Fläkten är ofta smutsig och fet så använd till exempel diskmedel där du rengör filtret efter att du har tagit loss filtret. Torka ovansidan av fläkten samt insidan så långt du kommer åt. Allt detta sköter en flyttfirma proffsigt och det kan vara en idé att anlita en för jobbet. Speciellt i Stockholm kan du välja mellan flera olika firmor och jämföra deras priser.

Nu kan du tömma och torka av kylen och frysen. Frysen ska du eventuellt avfrosta. Torka sedan både insidan, utsidan och hyllorna noga. Bäst är att ta loss hyllorna ur kylskåpet för att få dem riktigt rena.

Flyttstädning i kök och badrum

Att göra flyttstädning i badrummet är något som kan ta tid så förbered dig i förväg och se till att du har riktigt bra rengöringsmedel. Börja med att rengöra väggar och golv, speciellt hörnen, noggrant. Var noga med kakel och klinkers där det finns fogar och där det kan finnas kalkavlagringar. Rengör badkaret om du har en sådan. Ta loss frontskivan och gör rent under badkaret noga. Rengör duschmunstycket och vattenkran.  Toastolen och handfatet ska rengöras noga med lämpligt rengöringsmedel. Torka både in- och utsidorna och gör rent noga i kröken i toalettstolen samt i avloppet i handfatet. Använd gärna en gammal tandborste.  Om du har en tvättmaskin och/eller torktumlare ska du rengöra dessa både in- och utvändigt. Glöm inte tvättmedelsfacket i tvättmaskinen. Torka till slut speglar och badrumsskåpet samt torka golv.

Flyttstädning i uterum och trädgård

Flyttstädning innefattar även trädgården och uterum som balkong och altan. På balkongen ska alla räcken och annat torkas med en fuktig trasa. Golvet ska rengöras med en sopborste samt gärna en fuktig trasa. På inglasade balkonger eller altaner ska man även torka glaset. Altanen görs rent på samma sätt som balkongen. Klippa gräsmattan, på hösten kratta ihop löv. På vintern skottar du snö som om du fortfarande skulle bo kvar. Gör även flyttstädning i garaget och rengör golvet samt plocka bort allt skräp och annat.

Att göra en flyttstädning kommer nog att ta några dagar men om du är förberedd kommer det att bli lättare och både du och den som kommer att bo i lägenheten/huset kommer att vara nöjda. Allra bäst är att låta en proffs göra jobbet och oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans finns det flera städfirmor som gör jobbet både mycket bra och till ett bra pris.

Klicka här för flyttstädning Stockholm!

 

 

 

Facebook kommentarer