markiser

Sommarens sköna dagar

De flesta av oss längtar till sommaren och värmen, många väljer till och med att resa utomlands för att få sol och värme under någon mörk del av året. En vanligt förekommande syn i Sverige är alla människor som vänder ansiktet upp mot skyn så fort solen tittar fram, fenomenet uppstår speciellt när vårsolen tittar fram och de mörka kalla dagarna börjar sjunka undan. Det är rätt komiskt när man tänker på det hur de flesta tar varje tillfälle till akt att vända ansiktet mot solen.
Det är märkligt hur lite vi tål när vi något senare under sommaren, när solen står som högst på skyn och gassar med sina strålar. Vi ändrar helt plötsligt vårt beteende från soldyrkande varelser till någon som söker lite skydd från hettan, vi blir några som går från att vara en soldyrkande individer som tagit vara varje minut ute i solen, till att vara någon som söker skugga.

 

Markisen kan vara den ultimata lösningen för de som söker skugga under soliga dagar utan att förstöra det fantastiska ljus som solen ger, det är enkelt och miljövänligt. Med en markis kan du själv reglera hur mycket du vill skugga. Regleringen gör du enkelt själv och kan rädda dina soliga dagar från att ge dig huvudvärk från det starka ljuset. Markisen kan fylla många funktioner, dels så skuggar det dina växter i fönstret och skänker en behaglig skugga inne i rummet så att vi inte behöver använda någon typ av air condition för att det blir för varmt inomhus. Förutom det så kan markisen skydda dig och dina utomhusmöbler när sommarens regnskurar drar fram. Markvärmen stannar kvar längre om du har markisen utfälld där du sitter, kvällen behåller sin ljumma sommarvärme lite längre in på kvällen helt enkelt, det är precis samma princip som uppstår en molnig vinternatt.
Markiser finns i standardutföranden, men du kan även beställa måttade markiser som passar precis dina fönster, det behöver inte bli speciellt mycket dyrare bara för att du måttbeställer dem. Färgen är den andra viktiga komponenten. Se till att välja markiser som matchar ditt hus, en markis ska smälta in i huset och vara ett smycke. Det ska vara estetiskt snyggt att titta på och inte sticka ut allt för mycket. Välj noga och se dig omkring innan du gör ditt val, det är trots allt en investering som förhöjer både värde och utseende på ditt hus.

Det finns lite olika material till de markiser som finns på marknaden idag, det kan vara en god ide att läsa på lite vad det är för typ av markis du tänker investera i till ditt hus. En tung bomullsmarkis kanske inte passar din nybyggda villa. De flesta som säljer markiser kan tillhandahålla tygprover. Tygproverna är något som kan hjälpa dig i både val av färg och material. Se till att ta hjälp av personalen som är proffs på vad de gör och de kan även ge dig goda råd på sådant som du kanske inte ens ägnat ett tanke åt. De är ofta jätteduktiga på att färgmatcha markiserna mot den färg som du har på huset och den husstil som du har. Personligen skulle jag nog välja en markis som enkelt rullas in i en liten låda som skyddar mot smuts och regn när man inte använder den. Tänker du på en altanmarkis så är armarna viktiga att se över att de har en bra konstruktion för markisen. Armarna ska tåla tyngden av markisen när den är fullt utställd, tyget ska ligga slätt utan veck . Det är en viktig detalj då man vill undvika att kvällsdaggen eller regnskuren ska fastna i vecken och orsaka mögel och missfärgningar i markisen.
Till sist bör man ägna sig åt lite vård av sina markiser. Se till att rulla in dem när du inte behöver dem för att bespara dem blekning och att de blåser sönder i höststormen. Får vinden tag i en markis som börjat risa sig så går det fort att den förstörs. Se till att markiserna är rena och hela. Grus som virvlat upp kan vara bra att tvätta bort med en högtryckstvätt för att undvika att det nöter och förstör markisen när du rullar ihop den.

Facebook kommentarer